I den här bloggen delar jag med mig av kåserier från köket. Det blir mer eller mindre lyckade recept, både egna och andras.
måndag 19 september 2011
Filmjölksbröd
Detta brödet måste vara gott, för jag har bakat det vid två tillfällen på en vecka. Och det ÄR gott! Dessutom kan man peta i lite vad man har hemma av nötter, torkad frukt, frön etc. Eftersom brödet inte ska jäsa går det snabbt att röra ihop och få in i ugnen, och sånt gillar man ju.
Ugn: 200 grader
1 st 2-liters brödform
4½ dl filmjölk
3/4 - 1 dl mörk sirap, beroende på hur sött man önskar brödet
1 dl torkade fikon, men det går lika bra med torkade aprikoser
1 dl hasselnötter, men man kan också ta pekannötter, valnötter eller mandel
1 dl russin, kan uteslutas om man inte gillar det men jag tycker det blir saftigare
3/4 dl vetekross
1 dl havregryn
2½ dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1½ - 2 tsk brödkryddor
Havregryn till dekoration
Sätt ugnen på 200 grader. Klä brödformen invändigt med bakplåtspapper. Låt pappret sticka ut över kanterna. Blanda filmjölk med sirap i en bunke. Hacka frukten och nötterna grovt och blanda med russin och alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner mjöl-, nöt- och fruktblandningen i filmjölksblandningen. Fyll formen med smet, strö över någon nypa havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Etiketter:
bröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar