söndag 16 oktober 2011

Bakad chokladmousse



Som efterrätt är denna bakade chokladmousse förträfflig. Den går snabbt att fixa till och kan ätas både varm och kall. Chokladmousse brukar ju serveras kyld upphälld i små formar, men denna variant ska alltså in en vända i ugnen först. Ytan stelnar medan innehållet fortfarande är moussekrämigt. Servera gärna ljummen till lite glass.

175 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
½ dl strösocker

Smält chokladen tillsammans med vispgrädden i en liten kastrull på spisen. Låt svalna ca 45 minuter för att inte den varma chokladmassan ska göra att moussen skär sig.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt tillsammans med saltet. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett ganska hårt skum. Rör sönder äggulorna och vänd ner dem i äggvitan. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen sked för sked och rör ihop till en fluffig mousse.
Häll moussen i en ugnsfast form som rymmer ca 1 liter. Slicka skålen och skeden, det är underbart gott! Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 13 minuter. Det ska ha bildats en yta, men fyllningen ska fortfarande vara kladdig. Ätes ljummen eller kall.
Chokladmoussen är hållbar i flera dagar i kylen. Om där blir något över !
Originalrecept från boken "Flera kladdkakor" av Mia Öhrn med några små justeringar av mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar