Som efterrätt är denna bakade chokladmousse förträfflig. Den går snabbt att fixa till och kan ätas både varm och kall. Chokladmousse brukar ju serveras kyld upphälld i små formar, men denna variant ska alltså in en vända i ugnen först. Ytan stelnar medan innehållet fortfarande är moussekrämigt. Servera gärna ljummen till lite glass.175 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
½ dl strösocker
Smält chokladen tillsammans med vispgrädden i en liten kastrull på spisen. Låt svalna ca 45 minuter för att inte den varma chokladmassan ska göra att moussen skär sig.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt tillsammans med saltet. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett ganska hårt skum. Rör sönder äggulorna och vänd ner dem i äggvitan. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen sked för sked och rör ihop till en fluffig mousse.
Häll moussen i en ugnsfast form som rymmer ca 1 liter. Slicka skålen och skeden, det är underbart gott! Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 13 minuter. Det ska ha bildats en yta, men fyllningen ska fortfarande vara kladdig. Ätes ljummen eller kall.
Chokladmoussen är hållbar i flera dagar i kylen. Om där blir något över !
Originalrecept från boken "Flera kladdkakor" av Mia Öhrn med några små justeringar av mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar