I den här bloggen delar jag med mig av kåserier från köket. Det blir mer eller mindre lyckade recept, både egna och andras.
måndag 10 oktober 2011
Dulce de leche
Precis som i förra inlägget här på Smulor & smet handlar det om kola. Denna kolasås behöver en enda ingrediens: en burk sötad kondenserad mjölk.
Man kan få olika tjock kolasås beroende på tillvägagångssättet. Jag gjorde såhär:
Leta efter en fin burk sötad kondenserad mjölk i affären. Burken får inte vara bucklig eller skadad. Ta bort etiketten. Ja när du kommit hem med burken alltså, inte där i affären, då kan det gå illa. Ställ ner den oöppnade burken i en större gryta med vatten och se till att hela burken är under vatten. Koka upp och låt sedan koka på spisen 3½ timme. Ha hela tiden uppvärmt vatten att spä på med så inte vattnet runt burken minskar i nivå för mycket.
Låt burken stå och svalna några timmar på diskbänken. Vill du ha en rinnigare konsistens kokar du bara burken i 2-2½ timme. Min kola var mer som en mjukseg massa efter 3½ timme.
Kolan kan användas som fyllning till tårta och kakor, som kolasås till glass, eller som jag gjorde; till själva glassen i sig. Recept på kolaglass gjord med Dulce de leche kommer inom kort.
Etiketter:
övrigt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar