måndag 10 oktober 2011

Dulce de leche


Precis som i förra inlägget här på Smulor & smet handlar det om kola. Denna kolasås behöver en enda ingrediens: en burk sötad kondenserad mjölk.

Man kan få olika tjock kolasås beroende på tillvägagångssättet. Jag gjorde såhär:
Leta efter en fin burk sötad kondenserad mjölk i affären. Burken får inte vara bucklig eller skadad. Ta bort etiketten. Ja när du kommit hem med burken alltså, inte där i affären, då kan det gå illa. Ställ ner den oöppnade burken i en större gryta med vatten och se till att hela burken är under vatten. Koka upp och låt sedan koka på spisen 3½ timme. Ha hela tiden uppvärmt vatten att spä på med så inte vattnet runt burken minskar i nivå för mycket.
Låt burken stå och svalna några timmar på diskbänken. Vill du ha en rinnigare konsistens kokar du bara burken i 2-2½ timme. Min kola var mer som en mjukseg massa efter 3½ timme.

Kolan kan användas som fyllning till tårta och kakor, som kolasås till glass, eller som jag gjorde; till själva glassen i sig. Recept på kolaglass gjord med Dulce de leche kommer inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar