I den här bloggen delar jag med mig av kåserier från köket. Det blir mer eller mindre lyckade recept, både egna och andras.
måndag 3 oktober 2011
Kolakladdkaka
Nu ska ni få receptet på en kaka som alltid får kommentaren...."men HUR har du fått in kolan i kladdkakan??" Den är hel i kanten så jag kan ju inte ha delat kladdkakan och lagt ihop två bottnar. Det är faktiskt inte så komplicerat. Den är helt enkelt gräddad två gånger. En gång med halva smeten, sedan på med kolasmeten, resten av kladdkakesmeten, och så ytterligare en stund i ugnen.
Originalreceptet har jag hittat i "Kladdkakeboken" tror jag.
Ugn: 175 grader
1 springform
Kaka
125 g smör eller margarin
150 g mörk blockchoklad
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Kolasås
1½ dl mellangrädde (ibland tar jag 1 dl vispgrädde och ½ dl mjölk)
½ dl strösocker
½ dl sirap
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på svag värme. Drag kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i mindre bitar. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen i smeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll hälften av smeten i formen och grädda ca 10 minuter i 175 grader.
Koka under tiden kolan. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills det tjocknar, ca 10-15 minuter på medelvärme. Såsen får inte bli för tjock, men det ska bildas en liten "gata" när man drar med skeden längst kastullens botten. Bred ut den heta såsen över kakan i formen. Ställ in kakan plant i frysen ca 20-30 minuter. Bred därefter ut resten av smeten över kolan i formen. Grädda ytterligare 10-12 minuter i 175 grader.
Låt gärna kakan vila i kylen över natten. Ta ut kakan ur kylen ca 45 minuter innan servering, annars kan kolan vara hård. Servera med en klick vispad grädde.
Etiketter:
chokladkakor,
mjuka kakor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar