lördag 7 maj 2011

Morotsfrallor


Morötter i degen gör frallorna extra saftiga. Dessutom får de lite fin färg. Dessa frallor blir luftiga och lätta och påminner lite om källarfranska.

Ugn; 225 grader
10 frallor

50 g jäst
75 g smör eller margarin
4 dl mjölk
2 tsk salt
4 dl rivna morötter
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
5 dl manitoba cream (fint vetemjöl)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt salt, morötter och rågsikt. Blanda i nästan allt övrigt mjöl och arbeta degen smidig i maskin, ca 15 minuter. Täck med en handduk och låt jästa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i ca 10 bitar. Forma till bollar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till bollarna lite grand och täck plåten med en bakduk. Låt jäsa 30 minuter.
Grädda brödet i ca 12 minuter eller tills frallorna blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Originalreceptet har jag hittat i "Soppor, bröd och röror" av systrarna Eisenman. Originalreceptet innehöll inget Manitoba Cream mjöl, men jag väljer ofta att byta ut hälften av vetemjölet mot detta för att få luftigare bröd och bullar. Man måste då arbeta degen längre tid i bunken också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar