tisdag 17 maj 2011

Saftiga lingonbröd




Fick för mig att testa ett nytt recept. Men som vanligt följde jag det inte utan svävade ut i lite "men om man byter ut detta" och "den här sortens mjöl gillar jag bättre" osv. Hur som helst blev det två vackra Lingonbröd med en hel del råg i. Lingonsylten gör att brödet blir saftigt och rågmjölet ger ett lite nyttigare bröd.

Jag bakar bröd enligt principen att de får jäsa i jäskorg och gräddas på bakstenar i ugnen. Har du inte detta kan du jäsa degen i ett durkslag klätt med en mjölad kökshandduk. Fördelen med jäskorgar är att degen får andas och att bröden får vackert mönster. Och har du inte bakstenar till din ugn behöver du inte kvista iväg och handla det nu. Bara ställ in två plåtar i ugnen, en till bröden och en unders i ugnen att lägga isbitar på.

2 bröd
Ugn: 250 grader + 200 grader

1 liter fint rågmjöl
1 liter Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
1 tsk salt
50 g jäst
8 dl vatten
1½ dl lingonsylt

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37grader och klicka i lingonsylten och rör om. Rör ut jästen med lite av blandningen. Tillsätt resten av vätskan. Blanda i mjölsorterna och kör degen med hjälp av hushållsassistent i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt jäsa 50 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till två runda bröd och lägg i jäskorgar. Låt jäsa 45 minuter - 1 timme. Sätt under tiden in bakstenarna i ugnen och förvärm ugnen till 250 grader. Stjälp upp degen ur jäskorgarna och ställ in bröden på bakstenarna i ugnen. Lägg 3 isbitar på den nedre bakplåten och stäng snabbt luckan. Grädda 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 40 minuter. Under gräddningstiden bör ugnen luftas 2-3 gånger, dvs man öppnar luckan och släpper ut ånga. Låt bröden svalna på galler utan bakduk om du vill ha knaprig skorpa.

2 kommentarer:

  1. kan vara bra att tillägga att plåten underst med is i gärna är en sådan man är mindre rädd om, de ämnar slå sig nämligen av kyla/hetta-kontrasten. :-)

    SvaraRadera
  2. Håller med om att det är säkrast att välja en plåt som man kan använda till istärningar varje gång man bakar. Mina plåtar slår sig också en aning, men brukar rätta till sig igen när de svaltat.

    SvaraRadera