söndag 29 maj 2011

Tryffeltårta

Denna tryffeltårtan har blivit en favorit. Första gången jag åt den var förra sommaren hos min kompis Annika. Mmmmmm....den var jag helt enkelt tvungen att ha receptet på, chokladälskare som jag är. Tryffeltårtan, som görs helt utan ugn, är mycket mäktig. Man gör den i en springform, och den räcker lätt till 16 tårtbitar. Alla jag har bjudit den på har tyckt den var himmelskt god, så jag tackar Annika och hennes dotter för receptet.


Botten:
200 g Maryland Cookies (små torra kakor med chokladbitar i)
75 g smält smör

Mörk tryffel:
1½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad, gärna 70%
50 g smält smör
3 msk kaffe

Vit tryffel:
1½ dl vispgrädde
250 g vit choklad
50 g smält smör

Krossa kakorna och smält smöret till botten. Blanda ihop dessa och bred ut i en springform med ett bakplåtspapper i botten. Ställ in formen i kylen.

Mörk tryffel: blanda vispgrädde och smält smör. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och lägg i choklad och kaffe. Rör om tills chokladen smält. Låt tryffeln stå och svalna och blir fastare i konsistensen. Ta formen ur kylen och bred den avsvalnade mörka tryffeln över kakbottnen. Ställ in formen i kylen igen.

Vit tryffel: gör på samma sätt som den mörka men utan kaffet. Denna tryffel blir lösare. Eventuellt behöver den svalna en stund i kylen för att bli tjockare i konsistensen. Bred den avsvalnade vita tryffeln över den mörka i formen. Kyl kakan.

Ta fram tårta ur kylen och lossa springformen. Lyft upp tårtan, ta bort bakplåtspappret och lägg över tårtan på ett snyggt serveringsfat. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 20 minuter före servering. Tårtan går att frysa och håller minst en vecka i kyl. Har aldrig kunnat testa det senare för så länge har där aldrig varit något kvar !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar