Surdegsbröd är inget man brukar baka när man har bråttom precis. Oftast sätter man en fördeg kvällen innan. Denna fördeg använder man sedan som bas i den färdiga degen. Men här har jag struntat i fördegen och bakat direkt med en viss del surdegsgrund i degen.
1 bröd
Ugn: 250 grader
1/4 paket jäst
1 dl surdegsgrund av vete
3 dl ljummet vatten
7-7½ dl Manitoba Cream (mjöl som jag älskar att baka med)
1 tsk salt
Blanda den smulade jästen med surdegsgrunden i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet och mjölet. Knåda degen smidig ca 10 min med hjälp av en hushållsassistent. Tillsätt sedan saltet och kör ytterligare 4-5 minuter. Låt degen jäsa ca 1 timme. Under jäsningen kan man praktisera "vikmetoden" som rekommenderas av Martin Johansson på bloggen "Pain de Martin". Då doppar man helt enkelt händerna i vatten och drar sedan i degens kanter i bunken och trycker till dem in mot mitten i bunken. Drar ut degen igen och trycker ner degkanten mot mitten. Detta kan man göra i två omgångar under jästiden.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma till ett runt bröd genom att dra ut degen till en kvadrat och vik kanterna in mot mitten. Lägg brödet med skarven ner i en mjölad rund jäskorg. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Om du har bakstenar placerar du dem på en upp och ner vänd plåt i nedre delen av ugnen. Ställ också in en oöm plåt neders i ugnen. Detta gör man i god tid innan brödet är färdigjäst, så bakstenarna blir ordentligt varma.
Stjälp upp brödet på ett bakplåtspapper och skjut in det på bakstenarna i ugnen med hjälp av en skärbräda. Lägg snabbt in tre isbitar på den nedersta plåten och stäng luckan. Öppna ugnsluckan efter 15 min och vädra. Gör om detta moment ytterligare två gånger under gräddningstiden. Låt brödet gräddas ca 35 minuter. Ser brödet ut att bli för mörkt kan du när du vill sänka värmen till 200 grader. Låt brödet svalna på galler utan bakduk över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar