söndag 27 februari 2011

Busiga bullar

Man skulle kunna tro att jag, som har diverse surdegsburkar som står och småjäser i kylen, inte bakar annat än surdegsbröd. Så är det inte alls. Ibland har jag inte tid och lust att vänta på att surdegsbröden ska jäsa hela dagen. Helst ska de ju förberedas med en fördeg redan kvällen innan. Därför har jag en del recept även av det snabba, lätta slaget. Jag är rysligt praktisk och tycker om att det blir många bullar när jag ändå är igång och stökar i köket. Så här får ni ett recept på mina Busiga bullar. Det blir en hel braspanna full med mjuka goda bullar som är underbara att äta ljumma med en klick marmelad på. Eller varför inte servera dem med hemmagjord Lemon Curd. Det ska ni få recept på här näst, tror jag.



75 g smör
7½ dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
3/4 dl sirap
5 dl fint rågmjöl
10-11 dl vetemjöl special
Pensling: 1 uppvispat ägg
Garnering: solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön, havregryn, linfrön etc.
Margarin till plåten

Smörj en braspanna med en klick margarin.
Smält smöret och värm det med mjölken till ca 37 grader.
Smula jästen i en degskål och rör ut den med vätskan. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta till en jämn och smidig deg. Täck över degen och låt jäsa ca 1 timme.
Häll upp ett par matskedar vardera av dekorationsfröerna på små fat. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen till bullar, inte alltför stora. Pensla toppen av varje bulle med det uppvispade ägget och doppa i en av frösorterna. Ställ bullarna intill varann i braspannan och variera så att bullar med olika frön kommer bredvid varann.
Sätt ugnen på 175 grader, gärna varmluft.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda sedan i ca 22-25 minuter beroende på hur bruna du vill ha dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar