torsdag 3 november 2011

Mjuksega chokladmaränger


För min del tycker jag maränger ska vara frasiga på ytan och mjuksega inuti. Gärna får de smaka choklad eller nötter också, det är bara ett plus. Och helst ska de inte flyta ut på plåten utan vara lika fina när man tar ut dem ur ugnen som när man satte in dem. Dessa maränger blev precis så, redan vi första försöket. Kanske jag var extra duktig på att vispa äggvitan eller också var det bara ren köksmagi. I min köksvärld är de perfekta maränger i alla fall. Prova själv. Jag använde 70% choklad från Malmö chokladfabrik till fyllningen.

Ugn: 100 grader

3 äggvitor
1 krm ättika
1 nypa salt
1 2/3 dl strösocker, nästan 2 dl alltså
100 g choklad av bra kvalitet

Smält chokladen och låt den svalna något. Dela äggen och spara äggvitorna. Se till att du inte får med någon äggula ner i äggvitan. Använd en ren och torr bunke och rena och torra vispar till elvispen. Tillsätt ättikan och saltet och vispa äggvitan tills smeten är hård. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att äggvitan rinner ut. Vispa sedan i sockret lite i taget. Blanda sist ner den smälta chokladen med ett par hastiga tag med slickepotten. Det får gärna vara slarvigt blandat. Slickepotten stoppar du sedan inte i disken utan i munnen.
Klicka ut marängsmeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängerna på nedersta falsen i ugnen i 100 grader i 1 timme. Stäng därefter av ugnen, öppna ugnsluckan på glänt och låt plåten med maränger stå och torka i eftervärmen en kvart eller så. Lossa marängerna från bakplåtspappret och låt dem svalna helt på ett fat. Koka kaffe under tiden, ta två, tre, sju maränger och njuuuuut!

1 kommentar:

  1. Tips från hustanten: Äggvitor går utmärkt att frysa. Så släng inte äggvitan när du separerar äggen, frys den. Blir alldeles utmärkta maränger ändå.

    SvaraRadera