söndag 22 januari 2012

Mississippi Mud Pie


Detta är nog den ultimata kaloribomben! Viktväktarna hade strukit alla ingredienser utom ett ägg eller två. Så när ni tar av kakan, ta en extra stor bit för återhållsamheten är liksom ändå saboterad. Så varför inte njuta till max då.

Ugn 175 grader.

200 g rumsvarmt smör eller margarin (skåning som jag är tar jag redit smör såklart)
5 dl strösocker
4 ägg
3½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
ca 2 dl hasselnötter
ca 1½ dl minimarshmallows eller 6-8 stora klippta i bitar.

Kolasås:
50 g smör
1½ dl råsocker, jag tar ljust muscavadosocker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Smörj och bröa en springform, bröa gärna med kakao. Rosta hasselnötterna i en stekpanna och gnugga bort skalet i en handduk.
Vispa smör och socker pösigt. Vispa i äggen ett i sänder. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner i smeten tillsammans med nötterna. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 45 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och tryck ner marschmallows i den varma kakan. Låt kakan svalna. Man kan låta kakan stå i kyl över natten och garnera med kolasås dagen efter om man vill.
Gör kolasåsen genom att värma smör, socker och vatten på låg värme. Vispa i grädden och låt såsen sjuda på medelvärme tills den tjocknar ca 12-13 minuter. Rör hela tiden!
Ringla kolasåsen över kakan.
Servera tillsammans med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar