söndag 29 januari 2012

Kladdkaka á lá Romerska Bågar


Nu är det ju så att jag är svag för choklad och apelsin i kombination. Romerska Bågar är fantastiskt gott tycker jag. Smeten till denna kaka ska vi inte prata om.... Den hade nog fungerat som efterrätt i ett glas!

Ugn 175 grader

Rivet skal av 2 apelsiner (jag hade blodapelsiner hemma)
saften av ½ apelsin
1 msk mörk rom eller apelsinlikör
100 g smör
200 g mörk choklad av valfri kakaohalt (funkar med blockchoklad om det är det man har hemma)
4 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
kakao till formen
Frosting: 100g vit choklad + 100g Philadelphiaost

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Smörj en form med löstagbar kant, s.k. springform. Bröa med kakao, så slipper du den trista ytan av ströbröd. Riv skalet från apelsinerna och pressa saften ur en halv apelsin.
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, bryt ner den mörka chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör i apelsinskal, apelsinsaft och rom eller apelsinlikör. Blanda väl. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner apelsinchokladen. Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en skål och sikta ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda ca 30 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna innan du tar den ur formen.
Frosting: smält 100g vit choklad och blanda den med 100g Philadelphiaost. Bred frostingen på den svala chokladkakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar