måndag 6 februari 2012

Baguetter med vetesurdeg


Frasiga baguetter ska helst ätas samma dag de gräddats. Men får man händelsevis ett bröd över kan man spraya det med vatten och värma det en kort stund i 150 grader varm ugn. Och vips, så har man ett frasigt bröd, så gott som nytt!

Ugn: 275 grader

Till 4 baguetter:
15 g jäst
120 g surdeg av vete
3 dl vatten
½ msk salt
100 g rågsikt
300 g vetemjöl special

Lös jästen i vattnet och rör ner surdegen. Arbeta in mjölet i 10 min med hjälp av en hushållsassistent. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 min. Täck degbunken, gärna med ett lock eller plastfolie, och låt degen jäsa ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Platta ut degen något och se till att båda sidorna blir mjölade. Dela degen i 4 delar. Vrid degen lätt för att forma baguetterna. Lägg dem i en baguettplåt eller på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt brödet jäsa medan ugnen värms till 275 grader. Sätt in plåten mitt i ugnen. För att få frasiga baguetter kan man göra på olika sätt t.ex. placera in en plåt nederst i ugnen och förvärma den under tiden som ugnen värms upp. När du placerar in plåten med bröden slänger du in tre isbitar på den nedersta plåten och stänger snabbt ugnsluckan. Eller också struntar man i den extra plåten och sprayar vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Stäng ugnsluckan kvickt. Grädda bröden ca 13 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar