torsdag 22 mars 2012

Mjuka brödkakor



Har du upplevt att du är sugen på att baka men inte har alla ingredienser hemma? Det händer nog alla hemmabagare, hela tiden. Det här receptet kom till just därför. Här kan man variera mjölsorterna beroende på vad som finns i skåpet, eller om man kanske önskar ett mörkare eller ljusare bröd. Jag använder mjölk i receptet för att få ett mjukt bröd. Ta gärna standardmjölk, men senast jag bakade hade jag en del standardmjölk, en del lättmjölk och en del vispgrädde. Ta vad som finns. Man kan också nöja sig med två mjölsorter.

4 brödkakor
Ugn 275 grader.

25 g jäst
1 liter mjölk (eller som jag 4 dl standard, 4 dl lätt, 2 dl vispgrädde)
5 dl rågsikt
4 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjöl special
½ msk brödkryddor
½ msk salt
50 g smält smör

Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen och rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, salt och kryddor. Arbeta in mjölet. Degen blir lite klibbig. Tillsätt det smälta smöret. Låt degen jäsa i bunke med plastfolie över ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader, över och undervärme. Baka ut 4 kakor på två bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk ca 40 minuter. Grädda en plåt åt gången i nedre delen av ugnen, ca 11-12 minuter. Bröden ska bli mörkt guldbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar