lördag 10 mars 2012

Ostfrallor x 2



Ostfrallor är nog den typ av fralla jag aldrig tröttnar på. Grövre frallor är gott ibland, sorten med mycket frö och nötter är också gott nån gång emellanåt och matiga surdegsfrallor passar när man är väldigt hungrig. Men ostfrallor funkar ALLTID!
Till detta receptet använde jag två sorters ost, en grovriven smakrik Prästost och färdigskivad Cheddarost som bara låg där i kylen och väntade på att ätas.

ca 10 frallor
Ugn: 225 grader

50 g jäst
75 g smör
4 dl standardmjölk
2 tsk salt
5 dl rågsikt
ca 8-9 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt salt och rågsikt. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 9-10 bitar. Forma till bollar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 30 min under bakduk.
Pensla frallorna försiktigt med vatten och lägg på riven ost alt. ostskivor. Grädda i ca 10-11 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar