söndag 3 juni 2012

Kladdkaka Gott-och-blandat



Kollar man på tidigare inlägg kan man bara konstatera att jag gillar choklad! Jag har inte bloggat på ett tag bara därför... Hur då, tänker kanske ni? Jo, för det som bakas ska ju också ätas upp! Av mig t.ex! Så därför gör jag nu ett undantag och lägger upp denna kaloristinna kaka som jag gjorde igår efter att jag varit på torget. Kom hem med blåbär och körsbär. Nyttigt värre, så då fick jag ju tillföra 300g smör och 350g choklad och kaksmul för att liksom balansera upp det hela. Håll tillgodo! Det gjorde jag.

Ugn: 200 grader

Kaksmul:
1½ dl vetemjöl
knappt 1 dl havregryn
100 g smör
1½ dl ljust muscavadosocker (eller farinsocker om du har det hemma)

200 g smör
250 g hackad mörk choklad, tog en 55%-ig choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ ask blåbär
ca 12 körsbär, urkärnade och halverade
ca 1½ dl hallon, går bra med frusna men går också bra med halverade jordgubbar
100 g hackad vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör först kaksmulet: Nyp ihop ingredienserna i en bunke till en smulig massa och ställ in i kylen en stund. Smält smöret till kaksmeten i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner den mörka chokladen. Rör tills all choklad smält. Vispa snabbt ihop ägg och socker för hand. Tillsätt chokladsmeten och sikta i vaniljsocker och mjöl. Rör ihop till en smet. Smöra och bröa en form ca 24 cm i diameter. Själv bröar jag med cocos och inte med skorpmjöl. Man kan också använda en bakplåtspappersklädd form ca 20x30 cm och baka ut kakan som brownies. Häll smeten i formen, ta kaksmulet ur kylen och fördela kakklumparna över smeten och tryck ner dem lite i smeten. Tryck sedan ner bär och bitar av vit choklad i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 17-18 minuter, tills kaksmulet blivit gyllenbrunt. Kakan ska fortfarande vara kladdig.
Låt kakan svalna. Sätt den sedan i kylen någon timme så den sätter sig och går att skära. Skär upp en syndigt stor bit och njut. Eftersom där är bär i måste den ju vara nyttig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar