torsdag 16 juni 2011

Vallmofrallor åt folket!


Ibland vill man baka något annat än hälsosamma bröd med fullkorn eller surdegsbröd som imponerar. Ibland vill man helt enkelt bara ha en vanlig fralla som går hem hos ALLA! Denna fralla är just en sådan; luftig och mjuk och håller några dagar i plastpåse utan att bli torr. I konsistensen påminner den om källarfranska.

12 frallor
Ugn: 200 grader

½ liter mjölk (hade för lite mjölk hemma så jag tog hälften vatten och hälften matlagningsgrädde)
1 pkt jäst
ca 12-13 dl vetemjöl special (jag tar alltid hälften Manitoba Cream mjöl)
50 g rumstempererat smör
2 msk strösocker
1 msk havssalt
vallmofrön till garnering

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, mjölet, smör i klickar och sockret. Vänta med saltet. Arbeta degen i hushållsassistent i 10 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt vila i bunken i 30 minuter. Slå upp en kopp kaffe och vila dig.
Dela degen i 11-12 delar. Rulla varje del till en avlång fralla, ca 15 cm lång, som lägges på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med vatten och strö över vallmofrön. Låt frallorna jäsa ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Grädda frallorna i ca 12 minuter eller tills de blivit svagt gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Grundreceptet har jag hittat i boken "Bröd från Brunkebergs bageri" men som vanligt ändrar jag lite och gör som jag vill. Ett bra tips från boken är dock att man kan frysa in frallorna ogräddade. Sen tar man fram dem kvällen innan man ska äta dem och låter dem tina i kylen. Frallorna ska sedan jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur innan man gräddar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar