onsdag 8 juni 2011

Valnötsbröd i form

Ibland förbereder jag surdegsbaket redan kvällen innan och sätter en fördeg. Denna har fått stå i kylen över natten.

Fördeg (kväll dag 1):
1½ dl fint rågmjöl
1 dl vatten
½ dl surdeg

Deg (dag 2):
Fördegen från dag 1
3 dl vatten
5 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl av fullkorn
25 g jäst
1 tsk salt
1 påse (50 g) valnötter, grovhackade
½ påse (25 g) valnötter, hackade till formen

Dag 1: Blanda alla ingredienser till Fördegen. Dåt degen vila i skålen över natten.

Dag 2: Blanda resterande ingredienser med fördegen, men vänta med saltet. Kör degen 10 minuter i deglandare, tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. Låt jäsa 45 minuter. Pensla formen med smör.

Ta upp degen på bakbordet. Forma en limpa, pensla med vatten och doppa limpan i valnötshacket.
och lägg den i en smord 2 liters bakform. Låt jäsa 1 timme.
Värm ugnen till 260 grader. Ställ in brödformen i den helta ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda i 60 minuter. Eventuellt behöver du lägga över aluminiumfolie mot slutet så ytan inte får för mycket färg. Låt brödet svalna en stund i formen innan det tas ur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar