söndag 26 juni 2011

Jordgubbspaj på Midsommarbären



Jaha, så fick man lite jordgubbar över sedan Midsommarfirandet. Vad gör jag med dem? Jordgubbspaj, naturligtvis!!! Snabbt och enkelt dessutom.



Ugn: 200 grader

Pajskal:
100 g margarin
1½ dl råsocker typ Muscavado
1 ägg
3 dl vetemjöl ( ev hälften grahamsmjöl om man känner för det, pajen är ändå inte nyttig så skit i det)

Fyllning:
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl creme fraiche, ej lätt
färska jordgubbar, si så där 200 g

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg alla ingredienserna till pajskalet i en matberedare med kniv. Kör några sekunder tills allt blandats till en degklump. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Alla mina pajformar är på vinden inför köksrenoveringen, så därför fick det bli en springform för min del. Funkar precis lika bra. Tryck fast smala remsor med aluminiumfolie längst kanterna på pajskalet, så de inte kasar ner vid gräddningen. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Blanda strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner ägget och slutligen creme fraichen. Bred ut fyllningen i pajskalet. Dela jordgubbarna och tryck ner dem i fyllningen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Pajen är god både ljummen och kall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar