tisdag 5 juli 2011

Biscotti

Biscotti - denna perfekta lilla skorpa. Jag har försökt baka efter flera recept utan att gilla resultatet. Så gjorde jag ett nytt försök med ett recept jag hittade i senaste numret av Hembakat. Jag har förresten blivit prenumerant direkt, efter att ha köpt ett enda lösnummer av tidningen. Tidningen är helt perfekt för oss som tycker om att baka hemma! Love it! Det är bara ett fel: den skulle kommit ut oftare än varannan månad. Nå väl, åter till skorporna. Dessa underbara små läckerbitar innehåller både apelsin, hasselnötter och choklad. Det visade sig vara en mycket lyckad kombination. Så gör som jag; baka och packa en fin ask med kakor att ge bort till någon.


Ca 60 st
Ugn: 200 grader

150 g hasselnötter
100 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk rivet apelsinskal, blir lagom med skalet från en apelsin
2 ägg
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna. Passa noga så de inte bränns. Lägg nötterna i en ren linnehandduk och gnugga bort skalet från nötterna. Låt svalna. Grovhacka nötterna och chokladen.
Vispa smör och socker mjukt. Blanda i apelsinskal, två ägg och mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker. Sist blandar du i nötter och choklad.
Forma degen till sex smala rullar, ungefär lika långa som plåtens kortsida. Lägg 3 rullar på varje plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något med handflatan.
Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt längderna svalna 15 minuter. Skär sedan längderna med en vass kniv i lite sneda, smala bitar.
Vänd snittytorna uppåt och grädda skorporna i ytterligare 8-10 minuter. Låt kallna ordentligt. De är lite sköra innan de svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar