måndag 19 september 2011

Filmjölksbröd



Detta brödet måste vara gott, för jag har bakat det vid två tillfällen på en vecka. Och det ÄR gott! Dessutom kan man peta i lite vad man har hemma av nötter, torkad frukt, frön etc. Eftersom brödet inte ska jäsa går det snabbt att röra ihop och få in i ugnen, och sånt gillar man ju.

Ugn: 200 grader
1 st 2-liters brödform

4½ dl filmjölk
3/4 - 1 dl mörk sirap, beroende på hur sött man önskar brödet
1 dl torkade fikon, men det går lika bra med torkade aprikoser
1 dl hasselnötter, men man kan också ta pekannötter, valnötter eller mandel
1 dl russin, kan uteslutas om man inte gillar det men jag tycker det blir saftigare
3/4 dl vetekross
1 dl havregryn
2½ dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1½ - 2 tsk brödkryddor
Havregryn till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Klä brödformen invändigt med bakplåtspapper. Låt pappret sticka ut över kanterna. Blanda filmjölk med sirap i en bunke. Hacka frukten och nötterna grovt och blanda med russin och alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner mjöl-, nöt- och fruktblandningen i filmjölksblandningen. Fyll formen med smet, strö över någon nypa havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen ca 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar