fredag 9 september 2011

Äppeltosca



Denna ljuvliga äppelkaka är så himla enkel att göra. Snabbt fixat och smaskens resultat, visst bara älskar man sånt. Dessutom kan man variera kakan genom att använda t.ex. päron istället för äpplen. En klick vaniljvisp förhöjer smaken. Serverar man kakan något ljummen kan vaniljglass bli perfekt komplement. Eller strunt i allt annat, skär en stor bit och ät direkt ur handen där vid kylskåpet. Japp! Sånna är vi - Gottegrisarna.

Originalreceptet har jag hittat i en tidning och det lär vara samma kaka som serveras av Tareq Taylor på Slottsträdgårdens Café här i Malmö. I vanliga fall brukar jag ändra på recepten, lägga till och dra ifrån. I detta fallet fanns liksom ingen anledning. Det enda jag tog lite mindre av var äpplen (1½ istället för 2), då mina nog var ganska stora. Det får ni själva anpassa vad ni tycker är lagom mängd.

100 g smör
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
½-1 tsk kanel

Toscaglasyr:
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g flagad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till sist i det smälta smöret och blanda väl. Häll smeten i formen.
Skala äpplena, dela och kärna ur dem och skär dem i ganska tunna klyftor. Tryck ner klyftorna i smeten och pudra över kanel. Grädda kakan i 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Gör toscaglasyren så här: Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör noga. Häll i mjölken och rör om. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 10 minuter, eller tills toscan fått en gyllenbrun färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar