tisdag 10 juli 2012

Blåbärsmuffins



Blev sugen på blåbärsmuffins häromdan och hade ett paket frysta bär. Gör man dem på färska blåbär blir hela muffinskakan blå. Men det kan ju vara fint det också.

12 st mindre eller 6 st stora muffins

Ugn: 200 grader

150 g smör, rumsvarmt (men ibland kör jag klicken en kort stund i micron så den blir lite mjuk)
2 dl socker
2 ägg, är de små ta 3
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 100 g blåbär, frysta

Frosting:
1 dl osaltat smör, rumsvarmt
100 g Philadelphiaost naturell
1 tsk vaniljsocker
ca 4 dl florsocker, ev mer
1/2 dl blåbär, tinade eller färska
några bär, tinade eller färska, till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Rör det rumsvarma smöret med socker, lite pösigt. Tillsätt äggen ett i sänder. Vispa ner vaniljsocker och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta ner blandningen i smeten. Vänd sedan försiktigt ner de frysta blåbären. Fördela smeten i pappersformar. Jag ställer alltid ner mina pappersformar i en muffinsplåt så de inte viker sig och rinner över. Grädda muffinsen i 17-20 minuter. Gör du stora muffins får du nog lägga på 5 minuter, det fick jag. Annars är de ogräddade i mitten. Låt muffinsen sedan svalna på galler.
Gör frostingen så här: vispa smör och Philadelphiaost. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och rör ihop till en jämn, ganska trög smet. Mixa blåbären med en gaffel i en skål och tillsätt till frostingen, lite i sänder till lämplig konsistens. Blir det för löst, tillsätt mer florsocker.
Fyll en spritsstrut med frosting, och spritsa ut på de svala muffinsen. Dekorera eventuellt med blåbär. Koka dig en kopp kaffe. Försök att diska av spritsstruten utan att äta upp den överblivna frostingen, ta en färdigdekorerad muffins och njut av vad du åstadkommit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar