torsdag 15 december 2011

Tomat- och basilikabullar


När man vill ha ett gott bröd till soppan är dessa bullar verkligen att rekommendera. Servera dem nygräddade och något avsvalnade.

Ca 20 bullar
Ugn: 200 grader

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
Ca 13 dl vetemjöl
9-10 marinerade soltorkade tomater
1½ msk torkad basilika
Pensling: 1 ägg

Skär tomaterna i bitar. Rör ut jästen i fingervarmt vatten och tillsätt socker, salt, olja och torkad basilika. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Blanda till sist ner tomatbitarna. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat arbetsbord och dela den i ca 20 bitar. Forma till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Klipp ett kors i bröden. Grädda mitt i ugnen ca 15-17 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk. Vill du ha en mjukare yta, lägg över en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar