söndag 28 augusti 2011

Levain - ljust surdegsbröd


Det här brödet kräver lite planering, för man sätter en sk fördeg dag 1 och sedan bakar man dag 2. Har du inte satt surdeg ännu lär jag dig här. Brödet får fin knaprig skorpa och är ljuvligt gott med frisk god Lemoncurd som pålägg.

2 bröd
Ugn: 280 grader + 230 grader.

Dag 1:
100 g vetesurdeg
2 dl ljummet vatten
150 g vetemjöl
50 g rågsikt
Blanda alla ingredienser och rör ihop degen väl. Förvara i kylen över natten.

Dag 2:
4½ dl ljummet vatten
750 g vetemjöl, gärna Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
20 g havssalt

Häll fördegen i skålen till hushållsassistenten. Tillsätt vatten och mjöl och knåda väl 12-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 2 minuter. Låt jäsa 1½ timme i bunke.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och forma två limpor. Låt bröden jäsa på plåt ca 45 minuter.
Sätt in bröden i 280 grader varm ugn. Spraya bröden med vatten och stäng luckan. Sänk ugnstemperaturen till 230 grader och grädda 30-35 minuter.
Låt bröden svalan på galler utan bakduk över om du vill ha knaprig skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar