torsdag 10 mars 2011

Lemoncurd - solsken på burk !

Lemoncurd är väldigt lätt att göra.....och syndigt gott. Det är som solsken på burk. På rostat bröd är det kanske som allra härligast, eller på nybakade bullar som de här .


3 mindre burkar

3½ dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
3 citroner
6 lätt uppvispade ägg
Två kastruller som vattenbad.

Häll vatten i den undre kastrullen, ca halvfylld.
Mät upp sockret i den övre kastrullen. Tvätta citronerna väl. Riv skalet från två av citronerna fint, och lägg ner det i sockret. Pressa alla tre citronerna. I kastrullen lägger du även ner smöret i klickar och de uppvispade äggen. Sila ner citronsaften för att vara säker på att du inte får med några kärnor. Rör om och sjud det hela på spisen tills krämen börjar tjockna. Rör hela tiden med en träslev eller liknande. Det är viktigt att röra mycket och inte låta allt bli för varmt och tjockt. Då får du äggröra och inte lemoncurd!
Häll upp på rena glasburkar och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Pga äggen är det en färskvara och håller ca 14 dagar. Jag har testat att frysa in någon burk och det fungerar perfekt. Det är också uppskattat att ge bort en burk. För vem vill inte få solsken på burk!

Originalreceptet har jag tagit ur boken "Nya Annas Mat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar