tisdag 26 april 2011

Focaccia


Detta italieninspirerade bröd är en favorit till soppa. Det är salt och smakar ljuvligt ljummet med en klick smör på. Brödet behöver bara röras i bunke med en slev, så låt hushållsassistenten vila i skåpet.

Ugn: 200 grader
1 stort bröd

½ pkt jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olivolja + 2 msk olivolja att ringla över
6½ dl vetemjöl
1 dl avrunna gröna oliver utan kärnor
5 bitar soltorkade tomater i olja
flingsalt

Finfördela jästen i en bunke. Rör ut den i ljummet vatten. Blanda ner 1 msk olivolja.
Rör ner mjölet men spara ca 1/4 dl till utbakningen av brödet.
Skär oliverna på mitten och tomatbitarna i småbitar.
Blanda ner oliv- och tomatbitarna i degen. Jobba degen en stund i bunken med sleven. Strö över lite mjöl och täck bunken med en handduk. Ställ degen att jäsa ca 30 minuter, till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bord. Forma degen till ett runt bröd och platta till, ca 22 cm i diameter. Lägg det på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg över en handduk och låt jäsa 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader under tiden.
När brödet jäst, gör några fördjupningar på ovansidan med ett finger. Ringla över ca 2 msk olivolja och strö över flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar