lördag 16 april 2011

Marängkakor med sylt

Vad gör man när kaksuget sätter in och man vill ha något snabbt? Eller när någon säger att de "tittar förbi" om en timme eller så, och skafferiet är tomt på något att ha till kaffet? Jo, då bakar man dessa trevliga små kakor! Ingredienserna har man oftast hemma. Syltsorten kan variera, det är ju bara trevligt. Ta vad ni har!
Kakorna bakas ut som två längder som man sedan skär i sneda snittar.


Till ca 15 kakor (beror ju på hur generöst man delar dem, givetvis!)

150 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
3 dl vetemjöl
ca ½-3/4 dl sylt av något slag

Maräng:
1 äggvita
1 dl strösocker

Ev. mandelspån till garnering, ca ½ dl.

Värm ugnen till 175 grader.
Kör snabbt ihop smör skuret i kuber, socker och mjöl i en matberedare. Stäng av precis när det bildas en degklump. Lägg in degen i kylskåpet ca 30 minuter.
Dela degen i två bitar och rulla längder. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck till rullar något och gör en fördjupning längs med mitten av längderna. Fyll sedan med valfri syltsort.
Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke (dumt att ta en smutsig, men det ska väl stå så för att man inte ska ta en våt eller liknande kanske). Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Klicka ut marängen på längderna och bre ut lite försiktigt. Vill du garnera med mandelspån är detta ett utmärkt tillfälle. Själv hoppade jag över det. Varför? Mitt skafferi innehöll helt enkelt inte mandelspån så jag fick vara utan.
Grädda i ca 18-20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt längderna svalna något på plåten. Skär sedan i sneda bitar och lägg ev över dem på ett galler för att svalna helt. Ändbitarna stoppar du givetvis i munnen! Alla fyra!

Originalreceptet har jag tagit från Systrarna Eisenman's "Sommarens söta".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar