tisdag 19 april 2011

Formfranska med flingsalt



Av detta recept blir det två formfranska, underbart goda att äta nybakade. Gärna fortfarande ganska varmt så smöret smälter och rinner längst fingrarna. Själv tycker jag brödet är allra godast rostat med en klick av min hemmagjorda lemoncurd som pålägg.

Recept till 2 bröd:
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1½ msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special (jag har bakat med enbart vetemjöl special ibland och det går utmärkt!)
smör + sesam- eller vallmofrö till formarna
flingsalt till garnering

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunken under bakduk ca 40 minuter.
Smörj och bröa två bakformar med sesam- eller vallmofrön.
Dela degen i två delar, forma till två limpor och lägg i de smorda formarna. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa i formarna under bakduk ca 45 minuter.
Pensla bröden med lite vatten, strö över flingsalt och snitta längst bröden med en vass kniv. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Låt bröden svalna något innan du stjälper upp dem ur formarna.

Originalreceptet har jag hittat i "A piece of cake" av Leila Lindholm




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar