fredag 29 april 2011

Latmajas lördagsfrallor


En latmaja är skönt att vara ibland. Precis som i receptet på Focaccia så behöver man bara en bunke och en slev. Minimalt med disk och inga tunga maskiner som ska lyftas ur skåp. Sånt gillar varenda latmaja, jag lovar. Att äta nybakade frallor utan att kliva ur morgonrocken för att gå ut och handla är ytterligare en fördel. Bara sätt in plåten i ugnen, lägg dig på sängen och läs tidningen en stund och vips så har huset fyllts av doften av nygräddat. Låter nästan som poesi. Här är det inte lika poetiska receptet:

Ugn: 225 grader
8-9 frallor (eller 5 bamsestora om man känner sig själv bäst)
1/4 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl special

Dag 1 (fredag kväll kanske?):
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resen av vattnet, salt, grahamsmjöl och vetemjöl special. Arbeta ihop degen, som ska vara en aning kladdig. Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten. Häll upp ett glas vin och känn dig nöjd!

Dag 2 (nyvaken lördag morgon?):
Vakna och gå och kissa. Glöm inte tvätta händerna. Sätt ugnen på 225 grader annars blir det inga bullar gräddade. Strö vetemjöl på diskbänken och undvik att klia dina sömniga ögon samtidigt. Stjälp upp degen. Dela degen i 5-8 delar och lägg över dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ disken i diskhon och låt sambo/make ta hand om det. Lite får de väl offra sig för att få nygräddat på morgonen. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 18-20 minuter. Lägg dig på sängen med tidningen och stoppa kökstimern under huvudkudden ifall du skulle somna. Låt svalna på galler. Ja inte du alltså utan bullarna. Vad trodde du!?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar